Kako se igra bakara? ( 7 varijanti )

Bakara je kartaška igra koja se obično igra između dva učesnika – igrača i krupijea (kuće ili banke). Cilj igre je postići rezultat što bliži broju devet, sabiranjem vrednosti karata. Bakara je poznata po svojoj elegantnoj atmosferi i jednostavnom toku igre, čineći je popularnom među ljubiteljima kockanja širom sveta.

Poreklo igre bakara

Poreklo bakare datira iz srednjeg veka, a precizan izvor igre nije uvek jasno definisan. Postoje različite teorije o poreklu bakare, a neki istoričari tvrde da potiče iz Italije, dok drugi veruju da je igra francuskog porekla. Jedna od najrasprostranjenijih teorija sugeriše da je bakara došla iz Francuske tokom vladavine kralja Karla VIII u 15. veku.

Tokom vremena, bakara je postala popularna među plemićima i elitom, a kasnije se proširila i među običnim ljudima. Danas se bakara igra širom sveta, a postoji nekoliko varijacija igre koje su se razvile tokom vremena o kojima ćemo pričati u nastavku teksta.

Najbolje casino stranice

Obrni
TOČAK SREĆE
i osvoji jedan od bonusa na uplatu

*samo za nove igrače

10.0

Bonus dobrodošlice
100% do 10.000 RSD +150BS
*samo za nove igrače

9.5

Do 10 dana
BESPLATNE IGRE
od 500 RSD od 5.000 RSD
*samo za nove igrače

9.5

Cilj i pravila igre

Cilj u igri bakara je predvideti ishod ruke (distribuiranih karata) i postaviti okladu na tu prognozu. Igra se obično igra između igrača i kuće (kazina), a igrači mogu da biraju da li žele da se klade na pobedu igrača (Igrač), pobedu kuće (Banka) ili na nerazrešeni ishod (Nerešeno).

U igri bakara, svaki igrač dobija dve karte, a ponekad može dobiti i treću kartu, zavisno o pravilima. Cilj je imati ruku s vrednošću što je moguće bliže 9, a da pri tome ne premaši tu vrednost. Karte od 2 do 9 imaju nominalnu vrednost, dok su slike (poput kralja, dame, dečka) i 10 vredne nula, a as je vredan 1 bod.

Ako ukupna vrednost karata premaši 9, tada se uzima samo poslednja cifra. Na primer, ruka sa 7 i 8 bi bila vredna 5 (7 + 8 = 15, a poslednja cifra je 5).

Igrači se klade pre nego što su karte podeljene, a zatim se porede ruke igrača i kuće. Pobednik je onaj čija ruka ima veću ukupnu vrednost, s tim da pobeda kuće nosi proviziju koja se obično naplaćuje kao procenat dobitka. U nekim slučajevima, zavisno o pravilima, može doći do izvlačenja dodatne treće karte kako bi se odredio konačni rezultat.

Ruka drži kartu za bakara sa brojem 9, crvena srca, još karata, kovanice i novčanice u pozadini

Igra se obično koristi špilom od 52 karte, a karte se izmešaju pre svake ruke. Razmena novca za žetone označava početak igre, gde igrači dobijaju žetone koje koriste za klađenje. Tok igre uključuje deobu karata, gde igrač i krupije dobijaju po jednu kartu. .

Zbir bodova se računa prema određenim pravilima, a pobednik je onaj čija ruka ima zbir vrednosti karata što bliži devet. U nekim varijacijama igre postoje dodatni bonusi za određene kombinacije karata. Igrači prilagođavaju svoje uloge tokom igre, menjajući ih u skladu sa svojim rezultatima i strategijama.

Postoje različite varijacije bakare, uključujući Punto Banco, Chemin de Fer, i Baccarat Banque, koje donose specifičnosti u pravila igre i dinamiku. Bakara kombinuje sreću sa strategijom, pružajući igračima širok spektar mogućnosti i uzbuđenja tokom svake ruke.

Vrste oklada

 • Oklada na igrača (Punto): Igrač se kladi da će ruka igrača da pobedi. Ako igračeva ruka ima ukupnu vrednost bližu 9 od ruke kuće, igrač pobeđuje.
 • Oklada na banku/kuću (Banco): Igrač se kladi da će ruka kuće pobediti. Ova opcija često ima malu proviziju koja se naplaćuje kao postotak dobitka, jer je pobeda kuće češća.
 • Oklada na nerešeno (Tie): Igrač se kladi da će rezultat biti nerešen, odnosno da će ruke igrača i kuće imati istu ukupnu vrednost. Ova opklada obično nosi visoki dobitak, ali retko se ostvaruje.
 • Oklada na par (Pair): Igrač se kladi da će prve dve karte koje dobije imati istu vrednost, čineći par. Ova vrsta opklade može varirati u isplatama, ovisno o kazinu.
 • Oklada na veliki bakara (Big Baccarat): Igrač se kladi na to da će ukupan broj karata u ruci igrača i kuće biti veći od petnaest. Ova opcija često ima veće isplate.
 • Oklada na mali bakara (Small Baccarat): Igrač se kladi na to da će ukupan broj karata u ruci igrača i kuće biti manji od četiri. I ova opcija često ima veće isplate.

Ove opklade omogućuju igračima različite načine klađenja na ishode ruku. Važno je napomenuti da se isplata i pravila opklada mogu razlikovati od jednog kazina do drugog, pa je preporučljivo pročitati pravila stola pre postavljanja oklada.

Ruka dodaje poslagane žetone raznih boja na stolu za bakara, karte

Koje varijante bakare postoje?

1. Punto Banco

 • Ovo je najčešća verzija bakara koja se često igra u Severnoj Americi, Velikoj Britaniji i Australiji.
 • Nema mogućnosti strategije; sve odluke su prepuštene šansi.
 • Igrači mogu da se klade na “Igrača” (Punto), “Kući” (Banco), ili “Nerešeno” (Tie).

2. Chemin de Fer

 • Ova verzija se često igra u Evropi.
 • Igrači igraju jedni protiv drugih, a ne protiv kuće.
 • Igrač koji je “Kuća” može povući treću kartu, a igrači mogu uzimati odluke o povlačenju karti.

3. Baccarat Banque

 • Slično kao Chemin de Fer, ali ovde je “Kuća” uvek jedan od igrača i igra se protiv drugih igrača.
 • Različite strategije su moguće, ali igra i dalje uključuje sreću.

4. Mini Baccarat:

 • Mini verzija Punto Banco bakare, često se igra na manjem stolu s manje igrača.
 • Pravila su jednostavnija, a limiti uloga često niži.

5. Baccarat en Banque:

 • Slično Baccarat Banque, ali s manje igrača.
 • Ovde “igrač koji predstavlja kuću” i “Igrač” imaju svoje odvojene ruke i igrači se mogu kladiti na obe ruke.

6. Three-Card Baccarat:

 • Svaki igrač i ” kuća” dobijaju po tri karte umesto dve.
 • Igrači se klade na rezultat igrača ili kuće.

7. EZ Baccarat:

 • Varijacija Punto Banco s promenjenim pravilima oko treće karte.
 • Neke verzije eliminišu oklade na “nerešeno” i uvode alternativne opcije.

Razlike u ovim varijacijama uključuju pravila vezana uz povlačenje treće karte, broj igrača, ulogu kuće, i dostupnost određenih vrsta oklada. Važno je napomenuti da pravila bakare mogu varirati između različitih kazina i regija.

Ruka sa belim rukavom košulje stavlja čipove na sto

Popularnost

Bakara je postala izuzetno popularna zbog kombinacije nekoliko ključnih faktora. Pre svega, igra se ističe svojom jednostavnošću pravila, čime privlači širok spektar igrača, uključujući one koji nisu iskusni u kockanju. Ova lakoća učenja omogućava brz ulazak u igru bez potrebe za dubokim razumevanjem složenih pravila.

Osim toga, bakara se temelji na sreći više nego na veštini, čime eliminiše potrebu za složenim strategijama. Igrači ne moraju da ulažu vreme u razvoj sofisticiranih taktika, što dodatno povećava pristupačnost igre.

Niska kućna prednost u bakari takođe igra ključnu ulogu u njenoj popularnosti. Iako postoji element sreće, igrači imaju relativno dobre izglede za osvajanje, posebno kada se klade na “Igrača” (Punto). Ova povoljna matematička dinamika dodatno potiče interes igrača.

Prisustvo bakare u brojnim filmovima među kojima je najpoznatiji serijal sa tajnim agentom Džejms Bondom kao velikim ljubiteljem igre takođe doprinosi popularnosti ove kartaške igre.

Zaključak

Bakara se izdvaja kao popularna kartaška igra zbog svoje jednostavnosti pravila, elegantne atmosfere i široke privlačnosti među ljubiteljima kockanja širom sveta. Njeno poreklo datira iz srednjeg veka, s različitim teorijama o nastanku, a tokom vremena razvile su se različite varijacije igre.

Ono što čini bakaru tako privlačnom jeste kombinacija sreće i strategije, uz različite vrste oklada koje pružaju igračima raznolike načine klađenja na ishode ruku. S obzirom na jednostavnost pravila, nisku kućnu prednost i globalnu popularnost, bakara ostaje omiljen izbor među ljubiteljima kockanja širom sveta.


Preporuke

Dobijte do 100% na prvu uplatu do 10.000 dinara

Bonus na prvi depozit do 35.000 RSD

Besplatne igre do 5.000 RSD

Dobijte do 1000% na prvu uplatu do 100.000 dinara

© Copyright 2024 OnlineKazina.rs. Sva prava pridržana.