Kako se igra poker? (5 poker pravila)

Poker, kartaška igra koja je osvojila svet svojom kombinacijom veštine, strategije i sreće, ima dugu i bogatu istoriju. Bez obzira da li ste potpuni početnik ili već iskusni igrač, razumevanje osnova ove igre je ključno za uspešno i uzbudljivo iskustvo za stolom.

Poker nije samo igra kartama; to je psihološki izazov, test veštine čitanja protivnika, i prilika da se donose važne odluke u dinamičnom okruženju. Bez obzira na to da li igrate sa prijateljima za kućnim stolom ili takmičite na profesionalnom nivou, osnovni principi ostaju isti. U tekstu koji sledi ćemo vas provesti kroz osnovne korake kako se igra poker i pružiti vam pet ključnih poker pravila koja će vam pomoći da se suočite s izazovima ovog uzbudljivog sveta.

Dakle, pripremite svoje karte i poker lice, jer ćemo zajedno istražiti kartaški svet i naučiti vas kako se igra poker.

1. Pravilo: Odabir vrste pokera

Postoji mnogo različitih varijacija ove igre širom sveta, a svaka od njih ima svoja specifična poker pravila i karakteristike. Evo nekoliko poznatih vrsta pokera:

 1. Texas Hold’em: Ovo je jedna od najpopularnijih varijanti pokera. Svaki igrač dobija dve privatne karte, a pet zajedničkih karata se postavlja na sredinu stola. Cilj je sastaviti najbolju moguću kombinaciju od pet karata koristeći svoje privatne karte i zajedničke karte.
 2. Omaha: Slično kao Texas Hold’em, ali igrači dobijaju četiri privatne karte i moraju koristiti tačno dve od njih i tri od pet zajedničkih karata kako bi sastavili ruku.
 3. Seven Card Stud: U ovoj varijaciji, svaki igrač dobija sedam karata, od kojih tri ostaju privatne, a četiri otvorene. Cilj je sastaviti najbolju ruku od pet karata.
 4. Five Card Draw: Svaki igrač dobija pet privatnih karata i ima priliku da ih zameni za nove karte iz špila tokom ruke. Cilj je sastaviti najbolju ruku od pet karata.
 5. Razz: Ovo je varijacija stud pokera u kojoj je cilj sastaviti najlošiju ruku. Asovi se računaju kao niski, a flush i straight se ne uzimaju u obzir.
 6. HORSE: HORSE je akronim koji predstavlja pet različitih varijacija pokera koje se izmenjuju tokom igre: Hold’em, Omaha Hi/Lo, Razz, Seven Card Stud, i Eight or Better (Seven Card Stud Hi/Lo). Ova varijacija zahteva različite veštine za svaku od komponenti igre.

Ovo su samo neke od poznatih varijacija pokera. Važno je da upoznate poker pravila specifične varijacije koju igrate kako biste uživali u igri i imali bolje šanse za uspeh.

Žetoni i karte za poker
Foto: Unsplash

2. Pravilo: Pravilo broja igrača

Ovo pravilo igra ključnu ulogu u dinamici i strategiji pokera. U većini varijacija pokera, optimalan broj igrača za stolom kreće se između 2 i 10, ali može se prilagoditi u zavisnosti od preferencija i vrste igre.

Igrajući s manjim brojem igrača, igra postaje intimnija, omogućavajući igračima da bolje čitaju svoje protivnike i razvijaju više sofisticirane strategije. S druge strane, igra sa više igrača može biti dinamičnija i nepredvidljivija.

Pravilo broja igrača takođe utiče na tempo igre i ukupan pot u igri. U većim grupama, pot se često povećava brže, dok u manjim grupama igra može ići sporije, ali sa većim ulozima. Razumevanje kako se igra poker u skladu sa brojem igrača za stolom; te prilagođavanje strategije pruža šansu da nadigrate konkurenciju.

3. Pravilo: Redosled igre

Redosled igre je fundamentalno pravilo u svim varijacijama pokera koje određuje kako igrači postupaju tokom svake ruke. Ovaj redosled igre je ključan za održavanje reda i pravičnosti tokom partija pokera.

Poker se igra u smeru kazaljke na satu, počevši od igrača s leva od delitelja (ili dugmeta za deljenje karata). Svaki igrač ima svoj red da donese odluku o svojim akcijama tokom ruke, uključujući povlačenje karata, ulaganje, podizanje ili pas. Ovo omogućava svim igračima da postupaju naizmenično, čime se stvara ravnoteža u igri.

Osim toga, redosled igre igra ključnu ulogu u strategiji pokera. Igrači mogu koristiti informacije koje prikupljaju gledajući akcije igrača koji igraju pre njih kako bi doneli informisane odluke. To uključuje procenu jakosti ruke, identifikaciju potencijalnih blefova i određivanje optimalnih uloga.

Poznavanje redosleda igre i pažljivo praćenje akcija tokom ruke pomaže igračima da razviju svoje veštine i povećaju svoje šanse za pobedu u ovoj izazovnoj igri.

Čovek meša karte za poker
Foto: Unsplash

4. Pravilo: Ograničenje ulaganja

Ograničenje ulaganja je jedno od važnih poker pravila koje postavlja granice za minimalne i maksimalne uloge koje igrači mogu staviti tokom jedne ruke. Ova pravila su dizajnirana kako bi se održala ravnoteža u igri i sprečila preterana ulaganja koja bi mogla odbiti igrače od učestvovanja.

Minimalno ulaganje označava najmanji iznos koji igrač može staviti u pot tokom svoje akcije, dok maksimalno ulaganje ograničava najveći iznos koji mogu staviti. Ograničenja se mogu razlikovati od stola do stola. Primeri uobičajenih ograničenja uključuju igru bez ograničenja, ograničenje na trenutni pot i fiksno ograničenje.

Ograničenje ulaganja nam jasno govori kako se igra poker za određenim stolom jer direktno utiče na način kako igrači donose odluke i upravljaju svojim budžetom. Igrači moraju pažljivo proceniti svoje karte i trenutnu situaciju pre nego što odluče koliko da ulože. Ograničenje takođe pomaže u sprečavanju prevelikih gubitaka i održava fer igru za sve učesnike.

5. Pravilo: Određivanje pobednika

Pobednik ruke u pokeru određuje se na osnovu kombinacije karata koje svaki igrač ima na kraju ruke. Cilj je sastaviti najjaču moguću ruku u odnosu na poker pravila određene varijacije.

Najčešće korišćene kombinacije karata u pokeru, od najjače do najslabije, uključuju:

 1. Royal Flush (Rojal fleš): As, Kralj, Dama, Dečko i desetka svih istih znakova (srce, karo, tref, pik).
 2. Straight Flush (Kenta fleš): Pet uzastopnih karata istog znaka, na primer, 5-6-7-8-9 sve u trefu.
 3. Four of a Kind (Poker): Četiri karte iste vrednosti, na primer, četiri desetke.
 4. Full House (Ful): Triling i par; na primer, tri dame i dva asa.
 5. Flush (Boja): Pet karata istog znaka, bez obzira na njihovu numeričku vrednost.
 6. Straight (Kenta): Pet uzastopnih karata različitih znakova, na primer, 3-4-5-6-7.
 7. Three of a Kind (Triling): Tri karte iste vrednosti, na primer, tri devetke.
 8. Two Pair (Dva para): Dve karte iste vrednosti zajedno s još dve karte iste vrednosti, na primer, dve osmice i dve sedmice.
 9. One Pair (Jedan par): Dve karte iste vrednosti, na primer, dve sedmice.
 10. High Card (Najjača karta): Ako nijedan od igrača nema nijednu od gore navedenih kombinacija, pobednik se određuje prema najvišoj karti u ruci.

U slučaju da dva ili više igrača imaju istu vrstu ruke (na primer, oba imaju par desetki), tada se koriste dodatna pravila za određivanje pobednika, uključujući i rangiranje karata koje čine ruku. Kao poslednja instanca, ako i dalje postoji nerešeno, pot se deli između igrača s istim rukama.

Čovek gleda karte koje je dobio u ruci pokera
Foto: Unsplash

Zaključak – Kako se igra poker?

Poker je igra koja fascinira svojom složenošću, dinamikom i nepredvidljivošću. Bez obzira na to da li ste početnik ili iskusni igrač, da igrate fizički poker ili preko interneta, razumevanje osnova i poker pravila je ključno za postizanje uspeha za stolom. Nije u pitanju samo igra kartama; veština čitanja protivnika, blefiranje, donošenje odluka pod pritiskom i mentalna snaga pojedinca utiču na to kako se igra poker.

Kroz ovaj članak, istražili smo pet ključnih poker pravila koja čine temelje za učenje i napredovanje u ovoj uzbudljivoj igri. Od izbora vrste pokera, preko pravila broja igrača, redosleda igre i ograničenja ulaganja, do kriterijuma za određivanje pobednika, svaki aspekt poker igre igra važnu ulogu u dinamici i strategiji.

Poker je igra koja pruža neiscrpne mogućnosti za učenje i usavršavanje. Bez obzira na to da li se igrate s prijateljima kod kuće ili ambicijozno takmičite na najvećim turnirima, poker je igra koja će vas izazvati i zabaviti tokom čitavog vašeg putovanja. Pripremite svoje karte i poker lice, jer svaka ruka je nova prilika da naučite, rastete i, naravno, da uživate u uzbudljivom svetu pokera. Srećno za stolom!

Recenzije kazina

Dobijte do 100% na prvu uplatu do 10.000 dinara

Bonus na prvi depozit do 35.000 RSD

Besplatne igre do 5.000 RSD

Dobijte do 1000% na prvu uplatu do 100.000 dinara

© Copyright 2024 OnlineKazina.rs. Sva prava pridržana.