5 blackjack pravila – kako se karta?

Blackjack, često nazivan i “21”, jedna je od najomiljenijih kartaških igara u kazinima širom sveta. Ova igra kombinuje elemente sreće, veštine i strategije, što je čini izuzetno intrigantnom za igrače svih nivoa iskustva. Istražimo zajedno osnovna blackjack pravila i pogledajmo fascinantnu istoriju koja stoji iza ovog uzbudljivog kartaškog izazova.

Istorija blackjacka

Iako precizan trenutak nastanka igre Blackjack nije potpuno jasan, njena istorija seže unazad vekovima. Smatra se da potiče iz različitih varijacija kartaških igara koje su se pojavile u Evropi tokom 17. veka. Jedna od prvih verzija Blackjacka bio je francuski “Vingt-et-Un”, što na francuskom znači “dvadeset i jedan”.

Uprkos evropskim korenima, Blackjack je postao posebno popularan u Sjedinjenim Američkim Državama tokom 19. i 20. veka. Prvi put je registrovan pod nazivom “Blackjack” zbog posebne bonus isplate koja je tada bila vezana za određenu kombinaciju karata – desetka pik, i kec od bilo koje boje. Ova kombinacija donosila je dodatni dobitak, a naziv “Blackjack” se ukorenio u popularnom govoru.

Najbolje casino stranice

Bonus dobrodošlice
100% do 10.000 RSD +150BS
*samo za nove igrače

Obrni
TOČAK SREĆE
i osvoji jedan od bonusa na uplatu

*samo za nove igrače

Do 10 dana
BESPLATNE IGRE
od 500 RSD od 5.000 RSD
*samo za nove igrače

Tokom godina, blackjack pravila su evoluirala i igra je stekla globalnu popularnost zahvaljujući jednostavnosti i uzbuđenju koje pruža. Danas, mnogi igrači širom sveta uživaju u ovoj igri, a razne verzije i varijacije dodatno doprinose njenom šarmu.

Čaša sa pićem, ruke dodiruju karte, žetoni, crvena podloga

1. Vrednost karata

Blackjack pravila i izračunavanje vrednosti ruke su prilično jednostavni. U ovoj kartaškoj igri se koriste iste karte kao i za poker.

 1. Brojčane karte (2 do 10): Vrednost ovih karata je jednaka broju koji je na njima. Dakle, karta sa brojem 2 vredi 2 poena, karta sa brojem 3 vredi 3 poena, i tako dalje do karte sa brojem 10 koja vredi 10 poena.
 2. Figure (dečko, dama, kralj): Svaka figura vredi 10 poena, bez obzira na znak (srce, pik, karo, tref).
 3. As: As je posebna karta u blackjacku jer može imati dve vrednosti – 1 ili 11. Vrednost asa se određuje tako da pruži najbolji mogući rezultat za ruku. Na primer, ako imate as i brojčanu kartu 6, vrednost vaše ruke može biti 7 ili 17, zavisno od toga šta vam više odgovara.

Vrednost ruke se izračunava sabiranjem vrednosti svih karata u ruci. Cilj u blackjacku je da imate ukupnu vrednost što bližu 21, ali bez prekoračenja tog broja. Ako vrednost vaše ruke pređe 21, automatski gubite igru (to se naziva “bust”).

Primer izračunavanja vrednosti ruke:

 • Ako imate kartu 7 i kartu 9, vrednost vaše ruke je 16 (7 + 9).
 • Ako imate as i kralja, vrednost vaše ruke može biti 11 (as kao 11) + 10 (kralj) = 21, što je idealan rezultat u blackjacku (tzv. “blackjack”).

Strategija igre često uključuje odlučivanje kada tražiti još karata (hit), kada stati sa trenutnom vrednošću ruke (stand), kada udvostručiti ulog (double down), ili kada podeliti ruku (split) ako imate dve iste karte.

2. Deljenje karata

Proces deljenja karata u blackjacku je standardizovan i prati određene korake. Evo kako to obično izgleda:

 • Priprema za deljenje: Pre nego što deljenje počne, karte se temeljno mešaju. U nekim kazinima, koristi se i mašina za mešanje karata kako bi se osigurala slučajnost.
 • Prvo deljenje: Igrači stavljaju svoje uloge na stolove, nakon čega krupije deli karte. U većini slučajeva, deli se po dve karte svakom igraču. Ove karte su obično okrenute licem nagore, tako da su vidljive svima.
 • Deljenje krupijeu: Krupije takođe dobija dve karte, ali postoji varijacija u tome kako su one okrenute. U većini verzija blackjacka, jedna krupijeva karta je okrenuta licem nagore (otvorena karta), dok je druga okrenuta licem nadole (skrivena karta).
 • Dodatne opcije:
 • Blackjack provera: Ako je otvorena karta krupijea as ili karta vrednosti 10, krupije može proveriti da li ima blackjack (as i karta vrednosti 10). U nekim verzijama igre, ako krupije ima blackjack, runda se odmah završava.
 • Osiguranje: Ako je otvorena karta krupijea as, igrači imaju opciju da kupe osiguranje, što je dodatni ulog na to da krupije ima blackjack.
 • Nastavak igre: Nakon prvog deljenja, igrači na redu odlučuju da li će tražiti još karata (hit), stati (stand), udvostručiti ulog (double down), ili podeliti par (split). Ove odluke zavise od vrednosti ruku igrača i otvorene karte krupijea.
 • Završetak runde: Nakon što svi igrači završe sa svojim potezima, krupije otkriva skrivenu kartu. U zavisnosti od blackjack pravila kuće, krupije može biti obavezan da nastavi da uzima karte dok ne dostigne određenu sumu (obično 17).

Svaka od ovih faza uključuje važne strateške odluke za igrače, i poznavanje blackjack pravila i strategija može značajno uticati na ishod igre.

Ženska osoba igra kartašku igru poznavajući blackjack pravila, krupije, žetoni

3. Odlučivanje o akcijama

Donošenje optimalnih odluka u blackjacku zavisi od vrednosti ruke koju imate, kao i od otvorene karte krupijea. Evo nekoliko osnovnih smernica za različite situacije:

Uzimanje još jedne karte (Hit):

 • Ako je zbir vaših karata između 12 i 16, a krupije ima otvorenu kartu od 7 ili više, obično je preporučljivo uzeti još jednu kartu.
 • Ako je zbir vaših karata 11 ili manje, uvek je sigurno uzeti još jednu kartu jer ne možete preći 21.

Stajanje (Stand):

 • Ako je zbir vaših karata između 17 i 21, obično je najbolje stati.
 • Ako imate zbir između 12 i 16, a krupije ima kartu između 2 i 6, često je bolje stati jer postoji veća šansa da krupije pređe 21.

Deljenje (Split):

 • Ako imate dva asa ili dve osmice, obično je preporučljivo da ih podelite.
 • Izbeći deljenje desetki i figura jer zbir od 20 već predstavlja snažnu ruku.

Dupliranje (Double Down):

 • Ako je zbir vaših prvih dviju karata 10 ili 11, a krupije ima slabiju otvorenu kartu, razmislite o dupliranju.
 • Dupliranje može biti dobra opcija i ako imate meku 17 ili 18 (as i 6 ili 7) a krupije ima slabiju kartu.

Naprednije strategije uključuju detaljnije razmatranje broja špilova karata u igri, kao i brojanje karata (što nije dozvoljeno u kazinima). Osnovna blackjack strategija nudi tabelu sa preporukama za svaku moguću kombinaciju karata igrača i otvorene karte krupijea, što može pomoći u donošenju optimalnih odluka. Ova strategija je dizajnirana da minimizira prednost kuće i poveća vaše šanse za uspeh.

4. Šta je osiguranje i kako se koristi

Osiguranje (Insurance) je deo blackjack pravila koje se nudi igračima kada otvorena karta krupijea je as.
Osiguranje je dodatni ulog koji igrači mogu da postave kada postoji šansa da krupije ima blackjack (as i karta vrednosti 10). Ulagač može da stavi do polovine svog originalnog uloga na “osiguranje”.

Kako se koristi:

 • Ako krupije ima blackjack, osiguranje se isplaćuje u odnosu 2:1. To znači da, ako ste uložili osiguranje, dobijate isplatu koja pokriva gubitak vašeg originalnog uloga.
 • Ako krupije nema blackjack, gubite novac uložen na osiguranje, a igra se nastavlja normalno.

Razmatranje kada je isplativo koristiti osiguranje:

 • U teoriji, osiguranje može izgledati kao privlačna opcija, ali u praksi se često smatra lošim ulogom za igrače.
 • Statistički, šanse da krupije ima blackjack nisu dovoljno visoke da bi opravdale trošak osiguranja.
 • Osiguranje se isplati samo u situacijama kada je veća verovatnoća da krupije ima kartu vrednosti 10 kao skrivenu kartu. Ovo zahteva brojanje karata ili neki vid unapred znanja, što je teško postići, posebno u kazinima gde se često koriste više špilova karata.

Većina strategija preporučuje da se osiguranje ne koristi jer povećava prednost kuće. Savetovanje protiv osiguranja temelji se na matematičkim verovatnoćama i dugoročnim statistikama igre. U suštini, iako može delovati kao dobar način zaštite vaše ruke od potencijalnog blackjacka krupijea, u većini slučajeva osiguranje je nepovoljan ulog za igrača.

5. Pobedničke kombinacije

U blackjacku, cilj je pobediti krupijea postizanjem više ukupne vrednosti karata u ruci, bez prelaska 21. Evo kako se postižu različite pobedničke kombinacije:

 1. Blackjack: Najbolja ruka u igri je “blackjack”. To je kada prve dve karte koje dobijete zbirno imaju vrednost 21. Ovo se obično postiže sa asom (vrednost 11) i kartom vrednosti 10 (10, dečko, dama, ili kralj). Blackjack obično plaća više od standardne pobede, često u odnosu 3:2.
 2. Veća vrednost od krupijea: Da biste pobedili, vaša ukupna vrednost karata mora biti veća od ukupne vrednosti karata krupijea, ali ne sme preći 21. Na primer, ako imate ukupnu vrednost 18, a krupije ima 17, vi pobedite.
 3. Krupije prelazi 21 (bust): Ako krupije uzme više karata i njegova ukupna vrednost pređe 21, svi igrači koji nisu već prešli 21 će pobediti.
 4. Stajanje na nižoj vrednosti: Ako se odlučite da stanete (ne uzimate više karata), a krupije se zaustavi na nižoj vrednosti od vaše, vi pobedite. Na primer, ako stojite sa ukupnom vrednošću 16, a krupije se zaustavi na 15, vi pobedite.
 5. Ista vrednost kao i krupije: Ako imate istu ukupnu vrednost karata kao i krupije, igra se završava “push”-om ili neriješeno. U ovom slučaju, vraća vam se vaš originalni ulog, ali ne dobijate dodatne novce.

Važno je napomenuti da se strategija igranja menja u zavisnosti od blackjack pravila igre koja se mogu razlikovati od kazina do kazina, npr. broj špilova karata koji se koriste, kada krupije mora stati, mogućnosti dupliranja, deljenja i osiguranja, i slično. Poznavanje i prilagođavanje ovim pravilima može pomoći u postizanju boljih rezultata u igri.

Ruka, karte za poker, 9 i 4, tref i pik, žeton sa brojem 100, sto sa podlogom za kartanje

Zaključak – blackjack pravila

Blackjack je popularna kartaška igra koja kombinuje elemente sreće i strategije. Ključ za uspeh leži u razumevanju osnovnih blackjack pravila igre, kao i u primeni efektivnih strategija za različite situacije koje se javljaju tokom igre. Osnovna strategija uključuje donošenje odluka baziranih na vašim kartama i otvorenoj karti krupijea, odlučujući kada treba uzeti još karata, stati, duplirati ulog, ili podeliti karte.

Pored toga, važno je razumeti posebne opcije kao što su osiguranje i kada je isplativo koristiti ih. U blackjacku, najpoželjnija ruka je “blackjack”, koji se sastoji od asa i karte vrednosti 10, i koji obično donosi višu isplatu. Međutim, pobeda se može postići i imajući ruku koja je vrednija od ruke krupijea bez prelaska 21, ili ako krupije pređe 21.

Ova kartaška igra zahteva odmereno rizikovanje i upravljanje bankrolom, kao i prilagođavanje strategije u zavisnosti od specifičnih blackjack pravila igre i situacije na stolu. U krajnjem slučaju, iako element sreće igra važnu ulogu, uspeh u blackjacku često zavisi od veštine i odlučivanja igrača.

Preporuke

Dobijte do 100% na prvu uplatu do 10.000 dinara

Bonus na prvi depozit do 35.000 RSD

Besplatne igre do 5.000 RSD

Dobijte do 1000% na prvu uplatu do 100.000 dinara

Copyright 2024 © OnlineKazina.rs. Sva prava pridržana. Igre na sreću mogu uzrokovati zavisnost. Igraj odgovorno. Osobama mlađim od 18 godina nije dozvoljeno učestvovanje u igrama na sreću.