Kako se igra bingo – (5 osnovnih bingo pravila)

Uzbudljiva igra bingo, koja se smatra jednom od najpopularnijih igara na sreću širom sveta, privlači ljude svih starosnih grupa i kulturnih pozadina. Njen jednostavan koncept, kombinovan sa neizvesnošću sledećeg broja koji će da bude izvučen čini je omiljenom igrom na sreću. U ovom članku ćemo vam detaljno približiti kako se igra bingo, koje varijante postoje i tako osigurati da krenete u pohod na velike dobitke dobro informisani.

Istorija bingo igre

16. vek: Koreni igre bingo mogu se pratiti unazad do Italije u 16. veku. Tada je popularna igra nazvana “Lo Giuoco del Lotto D'Italia” (Igra italijanske lutrije) koja je bila vrsta lota. Ova igra je predstavljala osnovu za mnoge moderne lutrijske igre.

18. vek: Tokom 18. veka, igra je stigla do Francuske pod nazivom “Le Lotto”. Ova verzija igre koristila je listiće sa 27 kvadrata raspoređenih u tri reda i devet kolona.

19. vek: Bingo je prešao Atlantik i stigao u Sjedinjene Američke Države tokom 19. veka. U SAD-u, igra je postala popularna kao društveni događaj na sajmovima i zabavama.

1920-ih: Igra bingo je postala ozbiljan posao tokom 1920-ih, kada je Edwin S. Lowe, trgovac igračaka iz Njujorka, prvi put došao u kontakt s igrom. Lowe je čuo za igru koja se igrala s listićima sa brojevima i pasuljom, a igrači bi pokrivali brojeve kad bi bili izvučeni. Lowe je prepoznao potencijal igre i odlučio je organizovati sopstvenu verziju.

1930-ih: Lowe je nazvao igru “Bingo” nakon što je jedan od njegovih prijatelja greškom uzviknuo “bingo” umesto “Beano” kada je dobio dobitnu kombinaciju. Lowe je brzo shvatio da ovaj izraz zvuči upadljivije i odlučio ga zadržati.

Od tada, bingo je postao jedna od najpopularnijih igara na sreću širom sveta. Igra se često koristi u dobrotvorne svrhe, u kazinima, ali i kao društvena igra na raznim događanjima. Bingo pravila igre su se tokom vremena malo menjala, ali osnovna su ostala nepromenjena – igrači označavaju brojeve na svojim listićima kako bi postigli određene kombinacije i osvojili nagrade.

Mutna sala u pozadini, bingo kuglice sa brojevima u bubnju za izvlačenje

Bingo u eri moderne tehnologije

Sa razvojem tehnologije, bingo je evoluirao (iako su bingo pravila ostala uglavnom ista) i prilagodio se modernim trendovima.

 1. Online bingo: Pojavom interneta, bingo se preselio na online platforme. Sada igrači mogu igrati bingo putem različitih veb-sajtova i aplikacija, omogućavajući im da uživaju u igri bez potrebe da posete fizički kazino ili bingo dvoranu (koje su uglavnom popularnije u stranim zemljama).
 2. Mobilne aplikacije: Mobilne aplikacije su takođe popularan način igranja binga. Igrači mogu uživati u igri na svojim pametnim telefonima i tabletima bilo gde i bilo kada.
 3. Video bingo: Video bingo kombinuje tradicionalnu igru s video animacijama i zvučnim efektima, pružajući igračima dinamično iskustvo.
 4. Bingo u kazinima: Kazina često nude varijacije binga sa različitim pravilima i nagradama, unapređujući igru i prilagođavajući je potrebama modernih igrača.
 5. Elektronski bingo sistemi: Bingo dvorane koriste elektronske sisteme koji omogućavaju igračima da koriste elektronske uređaje za praćenje brojeva umesto tradicionalnih papirnatih listića.

Bingo je i dalje popularan širom sveta, a kombinacija tradicionalnih elemenata i modernih tehnologija čini ga pristupačnim i zanimljivim za različite generacije igrača.

Osnovna bingo pravila

Bingo je popularna igra sreće koja se igra sa setom brojeva koje izvlači voditelj ili se generišu nasumično, a igrači ih označavaju na svojim listićima. Cilj igre je postići određeni raspored brojeva na listiću, kao što su horizontalna, vertikalna ili dijagonalna linija, ili čak popunjavanje čitavog listića.

 1. Listići za bingo: Igrači dobijaju listiće sa određenim brojem (ovisno o specifičnoj varijanti koja se igra) nasumično raspoređenih brojeva. Brojevi su raspoređeni u redovima i kolonama, a svaki listić je jedinstven.
 2. Izvlačenje brojeva: Voditelj izvlači brojeve nasumično i proziva ih. Tradicionalno se koristi bubanj s kuglicama koje su označene brojevima.
 3. Označavanje brojeva: Igrači označavaju izvučene brojeve na svojim listićima. To se obično radi olovkom ili markerom. Cilj je postići određeni raspored brojeva na listiću.
 4. Dobitni rasporedi: Glavni dobitak je kada vaš listić poseduje sve brojeve koji su izvučeni raspoređene u istom sektoru ali često lutrije pružaju manje dobitke za pogotke kada se ispune jedan ili dva reda.
 5. Pobednički uzvik: Ukoliko vas posluži sreća u bingo sali, nakon zaokruživanja poslednjeg broja potrebno je da uzviknete “BINGO!” kako bi javili drugima da ste ostvarili dobitak, dok u slučaju praćenja državne lutrije ili igranja online, dovoljno je da se samo radosno osmhnete ili proslavite sa drugima znajući da ste osvojili potencijalno dobitak koji može da vam promeni život.
Listić koji pokazuje kako se igra bingo sa označenim brojevima, crveni i plavi marker

Proces igranja u različitim okruženjima:

Fizičke bingo dvorane:

 • Igrači kupuju listić ili više njih pre ulaska u dvoranu.
 • Voditelj izvlači brojeve, a igrači označavaju listiće.
 • Dobitnici dobijaju nagrade, a igra se može nastaviti.

Online bingo:

 • Igrači se registruju na online platformi i kupuju virtuelne listiće.
 • Računar generiše nasumično izvučene brojeve.
 • Softver automatski označava brojeve na listićima.
 • Dobitnici se automatski prepoznaju, a nagrade se dodeljuju elektronski.

Kazina:

 • Kazina često nude razne varijacije binga kao deo svoje ponude.
 • Bingo pravila mogu varirati, a igrači mogu igrati protiv kuće ili međusobno.

Bingo Državne lutrije Srbije:

 • U okviru državnih lutrija, bingo se često organizuje kao posebna igra s redovnim izvlačenjima koje se prenose putem televizije.
 • Igrači kupuju tikete, a dobitni brojevi se izvlače na određenim vremenskim intervalima.

U svim tim okruženjima, suština igre ostaje ista, dok se bingo pravila i detalji mogu prilagoditi u skladu sa specifičnostima svakog pojedinačnog mesta ili platforme.

Kako se igra bingo kada su u pitanju određene varijante?

Postoji nekoliko različitih vrsta bingo igara, glavna bingo pravila su uglavnom ista ali određene specifičnosti su svojstvene za svaku varijantu zasebno.

1. 90-ball bingo:

 • Broj kuglica: Koristi se set od 90 kuglica numerisanih od 1 do 90.
 • Listići: Igrači koriste listić sa 3 reda i 9 kolona. Svaki red ima 5 brojeva, ukupno 15 brojeva po listiću.
 • Cilj: Igra se obično odvija u tri kruga, gde igrači pokušavaju postići jedan od tri rasporeda: jedna linija, dve linije ili celi listić.

2. 80-ball bingo:

 • Broj kuglica: Koristi se set od 80 kuglica numerisanih od 1 do 80.
 • Listić: Listići imaju 4 reda i 4 kolone, sa svakom kolonom označenom različitom bojom.
 • Cilj: Igrači pokušavaju postići različite rasporede, uključujući linije, uglove i celi listić.

3. 75-ball bingo:

 • Broj kuglica: Koristi se set od 75 kuglica numerisanih od 1 do 75.
 • Listić: Listići imaju 5 redova i 5 kolona, srednji prostor obično označen slobodnim (wild) brojem.
 • Cilj: Igrači pokušavaju postići različite rasporede, uključujući vertikalne, horizontalne, dijagonalne linije i različite oblike.

4. 30-ball bingo (brzi bingo):

 • Broj kuglica: Koristi se set od samo 30 kuglica numerisanih od 1 do 30.
 • Listić: Listići su mali, sa 3 reda i 3 kolone.
 • Cilj: Igra je brza, a igrači moraju popuniti celi listić kako bi pobedili.

5. Bingo sa 5 linija (švedski bingo):

 • Broj kuglica: Broj kuglica može varirati, ali obično se koristi set od 75 ili 90 kuglica.
 • Listić: Listići su slični 75-ball bingu, s 5 redova i 5 kolona.
 • Cilj: Pobednik može biti igrač koji prvi popuni 1, 2, 3, 4 ili 5 linija na listiću.

6. Brendirane bingo igre:

 • Brendirane verzije: Neki brendovi kreiraju svoje verzije Binga sa dodatnim elementima, poput tema ili posebnih bingo pravila.
 • Prilagođene karakteristike: Ove igre često uključuju elemente prepoznatljive za određene brendove, pružajući igračima jedinstveno iskustvo.
Beli listić sa bingo sa brojevima u 25 kvadrata, marker, X oznake

Zaključak

Bingo je igra sreće koja ima bogatu istoriju i evoluirala je tokom vremena, prilagođavajući se različitim kulturama i tehnološkim inovacijama. Poreklom iz Italije u 16. veku, bingo se proširio kroz Evropu i postao posebno popularan u Sjedinjenim Američkim Državama tokom 20. veka. U modernoj eri, tehnologija je donela novu dimenziju igri, omogućavajući online i mobilno igranje, video bingo, kao i različite varijacije u kazinima.

Državna lutrija Srbije organizuje bingo igru koja uključuje kupovinu listića sa određenim brojevima, a igrači se nadaju postizanju određenih kombinacija kako bi osvojili nagrade. Uz osnovne dobitke, postoji i opcija bingo Plus, pružajući dodatne šanse za igrače koji žele doplatiti. Online uplata tiketa dodatno olakšava učešće igračima, nudeći praktičnost i sigurnost. Koju god varijantu odaberete, bingo pravila su jednostavna i bilo da kupite listić na kiosku kad se setite ili ste redovan igrač; sa nestrpljenjem ćete čekati sledeće izvlačenje koje možda baš vama finansijski promeni život.

Recenzije kazina

Dobijte do 100% na prvu uplatu do 10.000 dinara

Bonus na prvi depozit do 35.000 RSD

Besplatne igre do 5.000 RSD

Dobijte do 1000% na prvu uplatu do 100.000 dinara

© Copyright 2024 OnlineKazina.rs. Sva prava pridržana.