Pravila pokera Omaha hold’em

Osnovne razlike između pravila pokera Omahe i Texas Hold’em pokera uključuju broj karata u ruci i način kombinovanja karata. U Texas Hold’emu igrači dobijaju po dve privatne karte, dok u Omahi dobijaju po četiri. U Texas Hold’emu igrači koriste bilo koje dve od svojih privatnih karata i bilo koje tri zajedničke karte za formiranje najbolje moguće ruke.

U Omahi igrači moraju koristiti tačno dve od svojih privatnih karata i tačno tri zajedničke karte za formiranje najbolje moguće ruke. Ove razlike dovode do različitih strategija u igri. Strategija u Texas Hold’emu se često bazira na čitanju protivnika i njihovih mogućih kombinacija sa samo dve privatne karte, dok je strategija u Omahi složenija zbog većeg broja privatnih karata i mogućnosti za formiranje jačih kombinacija.

Razlozi popularnosti Omahe u poslednjim godinama uključuju veći broj varijanti i uzbuđenje koje igra pruža. Omaha nudi više varijanti zbog većeg broja karata i mogućnosti za formiranje jačih ruku, što vodi ka dinamičnijoj i uzbudljivijoj igri. Teže je predvideti protivničke kombinacije zbog četiri privatne karte, što povećava nivo izazova i strateškog razmišljanja. Igrači često imaju više mogućnosti za formiranje dobrih ruku, što može privući igrače koji žele veće šanse za pobedu.

Najbolje casino stranice

Bonus dobrodošlice
100% do 10.000 RSD +150BS
*samo za nove igrače

Obrni
TOČAK SREĆE
i osvoji jedan od bonusa na uplatu

*samo za nove igrače

Do 10 dana
BESPLATNE IGRE
od 500 RSD od 5.000 RSD
*samo za nove igrače

Ne zna se tačno poreklo i ko je izmislio pravila pokera za Omaha hold’em ali ga je popularizovao Robert Turner. Popularnost Omahe među profesionalcima takođe doprinosi njenom rastu, jer mnogi profesionalni igrači preferiraju Omahu zbog njenog složenijeg i izazovnijeg karaktera. Na kraju, raznolikost koju Omaha pruža mnogim igračima Texas Hold’ema, koji prelaze na Omahu radi promene i dodatne stimulacije, dodatno doprinosi njenoj popularnosti. Omaha pravila pokera pružaju drugačiji pogled na igru kartama koji donosi dodatne izazove i privlači mnoge igrače širom sveta.

Čovek poznaje pravila pokera, čipovi, ruka drži karte sa brojevima, zeleni sto

Postavljanje partije

Postavljanje partije u pokeru, bilo da se radi o Omahi ili Texas Hold’em-u, započinje određivanjem dilera. Diler je igrač koji deli karte i određuje redosled klađenja. U kućnim igrama diler se može odrediti izvlačenjem najviše karte iz špila, dok u kazinima i turnirima obično postoji stalni diler. Nakon određivanja dilera, igra započinje postavljanjem blindova.

Small Blind i Big Blind su obavezne oklade koje dva igrača levo od dilera moraju uložiti pre nego što se karte podele. Prvi igrač levo od dilera postavlja Small Blind (mali ulog), a sledeći igrač postavlja Big Blind (veliki ulog), koji je obično dvostruko veći od Small Blind-a. Blindovi osiguravaju da u svakom krugu postoji novac u potu za koji se igrači mogu boriti.

Nakon što su blindovi postavljeni, diler deli karte počevši od igrača levo od sebe. U Texas Hold’emu svaki igrač dobija po dve privatne karte, dok u Omahi svaki igrač dobija po četiri privatne karte. Nakon deljenja karata, započinje prvi krug klađenja, počevši od igrača levo od Big Blinda. Igrači mogu odustati (fold), pratiti opkladu (call) ili povećati opkladu (raise) u zavisnosti od svojih karata i strategije.

Razumevanjem uloga Small Blind-a i Big Blind-a je napravićete prvi korak ka upoznavanju pravila pokera Omaha hold’ema. Oni ne samo da osiguravaju početni pot, već i definišu dinamiku igre u prvom krugu klađenja. Igrači na pozicijama blindova često moraju doneti odluke bez mnogo informacija o rukama drugih igrača, što dodaje element strategije i prilagođavanja tokom igre.

Runde za klađenje

Pravila pokera što se tiče rundi za klađenje su prilično jednostvne; one omogućuju igračima da strategiziraju i reaguju na promene na stolu u nekoliko tura. Svaka runda klađenja omogućava igračima da odustanu (fold), prate opkladu (call), povećaju opkladu (raise) ili, u nekim situacijama, čekaju bez plaćanja da bi videli iduću kartu (check).

Prva runda klađenja počinje nakon što su igrači primili svoje privatne karte. U Texas Hold’em-u svaki igrač dobija po dve karte, dok u Omahi svaki igrač dobija po četiri. Prvi krug klađenja započinje sa igračem levo od Big Blind-a. Igrači imaju opciju da odustanu (fold), prate Big Blind (call) ili povećaju opkladu (raise). Klađenje se nastavlja oko stola sve dok svi preostali igrači nisu stavili isti iznos u pot ili odustali.

Nakon prvog kruga klađenja, diler deli prve tri zajedničke karte na sto, poznate kao Flop. Sledi drugi krug klađenja, koji počinje sa prvim preostalim igračem levo od dilera. Igrači mogu odustati, pratiti opkladu, povećati opkladu ili, ako nema prethodnih opklada, proveriti (check).

Sledeća zajednička karta, poznata kao Turn, se deli nakon završetka klađenja na Flop-u. Nakon Turn-a, započinje treći krug klađenja, sa istim opcijama za igrače: fold, call, raise ili check.

Poslednja zajednička karta, poznata kao River, se deli nakon završetka klađenja na Turn-u. Nakon River-a, započinje završni krug klađenja. Igrači opet imaju opciju da odustanu, prate opkladu, povećaju opkladu ili proveravaju.

Opcije igrača

 • Fold (Odustajanje): Igrač odlučuje da ne nastavlja sa igrom i odustaje od svojih karata, gubeći sve uložene žetone u tom krugu.
 • Call (Praćenje): Igrač izjednačava trenutnu opkladu kako bi ostao u rundi.
 • Raise (Povećanje opklade): Igrač povećava trenutnu opkladu, što zahteva od drugih igrača da ili prate tu opkladu ili odustanu.
 • Check (Provera): Ako nije bilo prethodnih opklada u trenutnom krugu, igrač može odlučiti da ne ulaže ništa, ali ostaje u igri. Provera je dostupna samo ako nije bilo prethodnog povećanja opklade u tom krugu klađenja.

Kroz ove runde klađenja, igrači imaju priliku da procene snagu svojih ruku u odnosu na zajedničke karte i akcije drugih igrača, razvijajući svoju strategiju i prilagođavajući se dinamici igre.

Ruka drži karte, par aseva, mutni diler u pozadini

Otkrivanje karata

U Omahi, “showdown” (spuštanje karata na sto) se dešava nakon poslednjeg kruga klađenja (posle River-a) kada su svi preostali igrači stavili svoje okklade. Igrači tada otkrivaju svoje karte kako bi se odredilo ko ima najbolju ruku i ko će osvojiti pot.

Primer za procenjivanje pobedničke ruke

Da bismo ilustrirali kako se formira ruka u Omahi, razmotrićemo sledeći primer:

Privatne karte igrača:

 • Igrač A: As (♠), As (♥), 7 (♦), 8 (♣)
 • Igrač B: Kralj (♠), Kralj (♥), 9 (♦), 10 (♣)

Zajedničke karte na stolu:

 • 5 (♠), 6 (♠), 9 (♠), Kralj (♦), 2 (♠)

U ovom scenariju, igrači moraju formirati ruke koristeći tačno dve svoje privatne karte i tačno tri zajedničke karte.

 • Igrač A: Koristi As (♠) i As (♥) iz svoje ruke i 9 (♠), 6 (♠) i 5 (♠) sa stola, formirajući boju (flush) sa Asom kao najjačom kartom.
 • Igrač B: Koristi Kralj (♠) i Kralj (♥) iz svoje ruke i 9 (♠), Kralj (♦) i 6 (♠) sa stola, formirajući full house (tri Kralja i dva 9).

U ovom slučaju, Igrač B pobedjuje jer full house (Kraljevi preko devetki) je jači od flush-a sa Asom kao najjačom kartom.

Procenjivanje pobedničke ruke

Da bi se procenila pobednička ruka u Omahi, potrebno je pratiti sledeće korake:

 1. Svaki igrač koristi tačno dve svoje privatne karte i tačno tri zajedničke karte.
 2. Formiraju se najbolje moguće ruke od pet karata.
 3. Upoređuju se ruke svih igrača koji su ostali u igri nakon poslednjeg kruga klađenja.
 4. Igrač sa najjačom rukom osvaja pot.

Kombinacija dve privatne karte i tri zajedničke karte daje mnoge moguće scenarije za strategiju, čineći Omahu dinamičnom i uzbudljivom varijantom pokera.

Ruke mešaju karte za poker, čipovi raznih boja i vrednosti na stolu

Varijacije Omaha pokera

Omaha poker dolazi u nekoliko različitih formata klađenja, kao i varijacija igre koje unose dodatne nivoe strategije i složenosti. Najpopularnije varijacije su Pot Limit, No-Limit i Fixed Limit Omaha, kao i Omaha Hi-Lo.

Pot Limit, No-Limit i Fixed Limit formati klađenja

Pot Limit Omaha (PLO):

 • Pravila klađenja: U Pot Limit Omahi, igrači mogu kladiti bilo koji iznos do veličine trenutnog pota. Na primer, ako je pot 100$, igrač može povećati opkladu (raise) do 100$, što bi ukupno u pot stavilo 200$.

No-Limit Omaha:

 • Pravila klađenja: U No-Limit Omahi, igrači mogu kladiti bilo koji iznos, uključujući sve svoje žetone (all-in) u bilo kom trenutku. Ova varijacija je ređa u poređenju sa Pot Limit formatom, ali nudi visoku volatilnost i mogućnost za dramatične promene tokom igre.

Fixed Limit Omaha:

 • Pravila klađenja: U Fixed Limit Omahi, iznosi klađenja su unapred određeni. Klađenje se odvija u fiksnim koracima, koji su obično postavljeni za prve dve runde i povećavaju se za poslednje dve runde. Na primer, u igri sa limitom 10$/20$, prvi i drugi krug klađenja imaju limit od 10$, dok treći i četvrti krug klađenja imaju limit od 20$. Ova varijacija smanjuje volatilnost i omogućava više strateške igre.

Omaha Hi-Lo: pravila pokera za najjaču i najslabiju ruku

Omaha Hi-Lo, poznata i kao Omaha Eight-or-Better, je varijacija u kojoj se pot deli između najjače (high) i najslabije (low) ruke, pod određenim uslovima.

Pravila pokera za najjaču ruku (High Hand):

 • Najjača ruka se formira koristeći standardna pravila pokera, sa najboljom mogućom kombinacijom od pet karata koristeći tačno dve privatne karte i tačno tri zajedničke karte.
 • Najjače kombinacije su iste kao u standardnom pokeru: royal flush, straight flush, four of a kind, full house, flush, straight, three of a kind, two pair, one pair, high card.

Pravila pokera za najslabiju ruku (Low Hand):

 • Da bi se kvalifikovala za low ruku, kombinacija mora imati pet karata sa vrednošću od osam ili niže, bez parova (straight i flush ne diskvalifikuju low ruku).
 • Najbolja moguća low ruka je “wheel”: A-2-3-4-5.
 • Igrači moraju koristiti tačno dve privatne karte i tačno tri zajedničke karte za formiranje low ruke.

Deljenje pota:

 • Ako postoji kvalifikovana low ruka, pot se deli između igrača sa najjačom high rukom i igrača sa najboljom low rukom.
 • Ako nema kvalifikovane low ruke, ceo pot ide igraču sa najjačom high rukom.
 • Igrači mogu koristiti različite karte za formiranje high i low ruke, koristeći dve privatne karte za svaku kombinaciju.

Omaha Hi-Lo dodaje složenost i dubinu igri jer igrači moraju istovremeno razmišljati o formiranju najjače i najslabije ruke, čime se otvaraju dodatne mogućnosti za strategiju i optimizaciju igre.

Zaključak

Omaha poker je popularna varijanta koja se izdvaja po svojim jedinstvenim pravilima za formiranje ruku, uključujući obaveznu upotrebu tačno dve privatne i tri zajedničke karte. Ova kompleksnost pruža dinamičnu i izazovnu igru, čime privlači igrače željne veće varijanse i mogućnosti za formiranje jakih kombinacija. Raznovrsnost u formatima klađenja, kao što su Pot Limit i Omaha Hi-Lo, dodatno obogaćuje iskustvo igrača, čineći Omahu popularnim izborom među profesionalcima i rekreativcima širom sveta.

Preporuke

Dobijte do 100% na prvu uplatu do 10.000 dinara

Bonus na prvi depozit do 35.000 RSD

Besplatne igre do 5.000 RSD

Dobijte do 1000% na prvu uplatu do 100.000 dinara

Copyright 2024 © OnlineKazina.rs. Sva prava pridržana. Igre na sreću mogu uzrokovati zavisnost. Igraj odgovorno. Osobama mlađim od 18 godina nije dozvoljeno učestvovanje u igrama na sreću.