Kako se igra rulet? (4 rulet pravila)

Rulet, poznat i kao “mali točak” prema svom francuskom nazivu “roulette”, ima dugu i zanimljivu istoriju koja seže unazad vekovima. Smatra se da prve verzije ove igre potiču iz Francuske iz 18. veka, mada neki veruju da je inspiracija za rulet nastala iz starijih igara poput Rota Fortunae, točka sudbine koje je bilo popularno u antičkim civilizacijama. Sa obzirom na njegove rane korene i jednostavna rulet pravila, rulet je stekao veliku popularnost u kockarnicama širom Evrope tokom 19. i 20. veka.

Rulet je danas globalno prepoznatljiva i omiljena igra na sreću. Njegova jednostavnost i uzbudljivost privlače igrače različitih profila i iz raznih kultura. U Evropi, posebno u Monte Karlu, rulet je postao simbol glamura i sofisticiranosti. U Sjedinjenim Američkim Državama, Las Vegas je transformisao ovu igru uzbudljivom varijantom poznatom kao “Američki rulet”. U Aziji, rulet je takođe stekao veliku popularnost, posebno u kockarskim centrima poput Makaa. Razvoj online kockanja dodatno je povećao globalnu prisutnost ruleta, čineći ga dostupnim igračima širom sveta 24/7.

Igre na sreću, poput ruleta, pružaju priliku za uzbuđenje i potencijalnu materijalnu dobit. Dok neki igraju iz čistog adrenalina i uzbuđenja, drugi uživaju u strategiji i taktici. Međutim, osnovna svrha igara na sreću je zabava. One predstavljaju beg od svakodnevnog života i priliku za socijalizaciju i opuštanje. Važno je pristupati igrama na sreću sa svešću o rizicima i granicama, te igrati odgovorno, stoga ne čekajmo, pogledajmo zajedno kako se igra rulet.

Ruka koja drži kuglicu na ruletu i u pozadini poslagani žetoni prateći rulet pravila

4 Osnovna rulet pravila

Rulet je igra na sreću koja se igra koristeći točak i kuglicu. Točak ruleta podeljen je na brojne pregrade, i rulet pravila su prilično jednostavna:

 1. Postavljanje opklada: Pre nego što se točak zavrti, igrači postavljaju svoje opklade na stolu. Opklade mogu biti postavljene na određeni broj, kombinaciju brojeva, boju (crveno ili crno), ili da li je broj paran ili neparan.
 2. Vrtnja točka: Jednom kada su sve opklade postavljene, krupije (diler) zavrti točak ruleta u jednom smeru, dok kuglica ide u suprotnom smeru. Kuglica će se na kraju smestiti u jednu od pregrada, označavajući pobednički broj i boju.
 3. Isplate: Ako ste postavili opkladu koja odgovara mestu gde se kuglica zaustavi, osvajate. Isplate se razlikuju u zavisnosti od vrste opklade. Na primer, opklada na jedan broj (poznata kao “straight up” opklada) isplaćuje se 35:1, što znači da biste za opkladu od 1 čipa dobili 35 čipova nazad plus vaš originalni ulog. S druge strane, opklada na crveno/crno, paran/neparan isplaćuje se 1:1.
 4. Verzije ruleta: Postoje dve glavne verzije ruleta: Evropski i Američki. Nešto kasnije ćemo detaljnije opisati razlike između ove dve verzije, za sada je važno samo da zapamtite da se najlakše razlikuju po tome što Evropski ima samo jednu nulu.

Uvek je važno zapamtiti da je rulet igra na sreću. Iako postoje strategije koje igrači koriste u nadi da će povećati svoje šanse, ishod igre je uvek nepredvidljiv i ne može se kontrolisati.

Stol za opklade za rulet

Vrste opklada i njihove karakteristike

1. Unutrašnje opklade (Inside Bets):

 • Straight Up: Opklada na jedan broj. Ako kuglica padne na taj broj, isplata je 35:1.
 • Split: Opklada na dva susedna broja na stolu, postavljajući čip na liniju između njih. Isplata je 17:1.
 • Street: Opklada na tri broja u horizontalnoj liniji (npr. 1, 2, 3). Čip se postavlja na kraj linije. Isplata je 11:1.
 • Corner (ili Square): Opklada na četiri broja koja formiraju kvadrat. Čip se postavlja na raskrsnicu ta četiri broja. Isplata je 8:1.
 • Six Line (ili Double Street): Opklada na dve susedne ulice, što obuhvata ukupno šest brojeva. Isplata je 5:1.

2. Spoljašnje opklade (Outside Bets):

 • Kolone (Columns): Opklada na 12 brojeva u jednoj od tri vertikalne kolone. Isplata je 2:1.
 • Trećine (Dozens): Opklada na jedan od tri segmenta od po 12 brojeva: Prva 12 (1-12), Druga 12 (13-24), Treća 12 (25-36). Isplata je 2:1.
 • Crveno/Crno: Opklada na boju na kojoj će kuglica završiti, bilo crveno ili crno. Isplata je 1:1.
 • Paran/Neparan: Opklada na to da li će broj biti paran ili neparan. Isplata je 1:1.
 • Visoko/Nisko: Opklada na to da li će broj biti u rasponu od 1-18 (nisko) ili 19-36 (visoko). Isplata je 1:1.

3. Posebne opklade:

U evropskom ruletu postoje i posebne opklade koje pokrivaju određene sektore točka, kao što su “mala serija” ili “orfanela”.

Ove opklade su osnovni načini klađenja u ruletu. Svaka opklada ima svoju vlastitu verovatnoću i isplatu, pa igrači često kombinuju različite opklade kako bi povećali šanse za dobitak ili postigli veći potencijalni dobitak.

Rulet na kojem je kuglica upala u broj 25

Razlike između Evropskog i Američkog ruleta

Rulet pravila se uglavnom poklapaju bez obzira na varijantu, ali postoji nekoliko ključnih razlika između evropskog i američkog ruleta, koje se odnose na dizajn točka i kućnu prednost. Ovo su osnovne razlike:

1. Broj džepova na točku:

 • Evropski rulet: Ima 37 džepova. Brojevi od 1 do 36 i jedan džep sa nulom (0).
 • Američki rulet: Ima 38 džepova. Brojevi od 1 do 36, jedan džep sa nulom (0) i dodatni džep sa dvostrukom nulom (00).

2. Kućna prednost:

 • Evropski rulet: Kućna prednost je 2,7%. Ova niža kućna prednost čini evropski rulet privlačnijim za igrače u poređenju s američkom verzijom.
 • Američki rulet: Kućna prednost je 5,26%. Dodatni džep sa dvostrukom nulom povećava kućnu prednost u odnosu na evropski rulet.

3.Rulet pravila “En Prison” i “La Partage”:

Ova dva rulet pravila se ponekad primenjuju u evropskom ruletu i mogu dalje smanjiti kućnu prednost.

 • En Prison: Ako loptica padne na nulu, igračev ulog se “zatvara” dok se ne igra sledeća runda. Ako igračev ulog pobedi u sledećem spinu, on dobija nazad svoj ulog. Ako izgubi, gubi i ulog.
 • La Partage: Ako loptica padne na nulu, igraču se automatski vraća pola njegovog uloga.

Ove dve opcije se retko nude u američkom ruletu.

4. Raspored brojeva na točku:

Raspored brojeva na točku se razlikuje između evropskog i američkog ruleta, ali ovo ne utiče direktno na ishod igre.

Ukupno gledano iako se rulet pravila ne razlikuju mnogo, većina iskusnih igrača smatra evropski rulet povoljnijim zbog niže kućne prednosti. Ako imate izbor između ove dve varijante, evropski rulet je obično bolja opcija.

Zaključak – rulet pravila

Kao igra koja se igra vekovima; mali točak koji sadrži jednostavna rulet pravila, ostaće neprevaziđen za buđenje adrenalina dok se isčekuje u kojem džepu će da završi kuglica. Dok strategije mogu dodati dimenziju igri, rulet ostaje pre svega igra sreće. Sada kada ste naučili kako se igra rulet; zapamtite samo da je važno da se pristupi igri svesno i odgovorno, uživajući u zabavi i socijalizaciji koju pruža.

Recenzije kazina

Dobijte do 100% na prvu uplatu do 10.000 dinara

Bonus na prvi depozit do 35.000 RSD

Besplatne igre do 5.000 RSD

Dobijte do 1000% na prvu uplatu do 100.000 dinara

© Copyright 2024 OnlineKazina.rs. Sva prava pridržana.